Recent Posts

Tuesday, April 5, 2011

fix your skin. (my way)

Assalammualaikum w.b.t......
drpd tajuk yang sy mention di atas.
ye, blog ni khas untuk sesiapa yang ingin mencuba membaiki kulit korang dri masaalah jerawat.
ok, sy ad masaalah jerawat yg kronik sejak tahun 2007 dan alhamdullilah hujung bulan 10 thun 2010 sy berjaya menanganinya.
kepada yg mengenali sy, u guys definitely know what imma talking about.
It is important for you to read what I've wrote here!!
ramai tnye ape yg sy buat. doktor mane sy jmpe.
ok. Sebenarnye, sy jmpe sorang doktor, tp doktor ni hanya kasi ubat.
ikhlasnya sy katakan ubat yg diberi kalau cara pemakainya salah, takkan merubah ape2.
seriously. it won't.

Now, I will reveal my secret to you.
yeah of course if u want to follow my way,  u need to follow my step accurately.
Or it won't work!!!!

Untuk menghilangkan jerawat.
ape yang korang perlukan :
  1. 2.5% benzoyl peroxide. ( Bhan utama perlu ada. bagi yang xpernah dengar mende ni. meh sy terangkan. Tau ubat jerawat jenama OXY? ha.... yg tu la. Tp yg ad dipasaran 10% and 5%, terlalu tinggi, x bgus. Kite hanya perlukan 2.5% je. So, kat sni la kite kne pergi klinik kulit. Try tnye. x mhal RM38 je (harga dah naik since May 2012 :-( ). 
  2. Cetaphil Gentle facewash (guardian berlambak, not a problem. P/s: facewash ye, jgn beli yg utk oily skin ke, soap ke, or moisturizer ke ape. just facewash. gambar dibawah)
  3. moisturizer ( try yg less greasy.) cth seperti organic aid.
  4. SPF 50+ PA++ sunblock. ( PENTING!!!!! sebelum beli check dia pnye spf bpe. try loreal or neutrogena. yg ni agak mahal la. +-RM50)
OK?
untuk cara pemakaiannya. ini sy sertakan link untuk video. sila lihat dan ikut setiap step dan kuantiti yang digunakan. JANGAN SKIP!! IKUT SETIAP STEPS!!


  1. video untuk basuh muka menggunakan Cetaphil Klik sini 
  2. Video untuk menggunakan benzoyl peroxide Klik sini. ( seperti yg laki dlm vid ni ckp, jauhkan area mata dan bwh mulut)
  3. Video untuk memakai moisturizer Klik sini
  4. Pakai sunblock sbb Malaysia panas.
  5. JANGAN PAKAI BEDAK. please.
    • Untuk minggu pertama dan kedua. Muka akan sedikit perit dan super kering kerana penggunaan Benzoyl Peroxide. So, jangan lupe moisturizer.
    • Kalau kulit dah perit sila selangkan pemaikaian. jika hari ni pakai, esok jangan pakai. luse bru pkai plak.
    • Sila pakai pada waktu malam. waktu siang, pakai moisturizer dengan (bukan atau) sunblock. 
    • diingatkan jangan pakai bedak.
    • selepas 2 bulan, tengok perubahan, kalo dah baik. sila stop buat smua procedures ini.
    • Tapi, sunblock jgn stop pakai, sampai bila2.
    • dh hilang jerawat, tinggal parut jerawat pulak.
    • Sy syorkan krim pemutih ginseng GRACE. 

    WARNING!!!!
    This technique does not work with 10% BP, moisturizers or sunscreens that contain comedogenic oils, exfoliating cleansers that can irritate, or irritating shavers. For best results use the recommended products.


    Tu je yang sy boleh share untuk kali ni. 
    there are related photos below:

    Gambar untuk product yang patut ada.


    2.5% benzoyl peroxide

    Cetaphil Gentle Facewash



     
    Grace Ginseng whitening Cream




    Korang mesti nak tengok sejauh mane keberkesanan cara ni kan?
    Saya akan letakkan gambar sebelum dan selepas. Gambar ini bukan gambar orang lain. Tp diri saya sendiri.


    Sebelum menggunakan cara ini


     Selepas seminggu menggunakan cara ini


    SEKARANG!!




    So, stop being sad!!! 
    U also can do it!! 
    (^_^)
    Good Luck!!!

    p/s: Tiada pengelupasan berlaku ketika melakukan aksi ini. Jika berminat nak membeli  benzoyl peroxide dan grace tu, silalah hubungi sy. (^_^)


    I apologise to all the readers, I cannot help u about benzyl peroxide anymore. I just moved out to another place, and i'm still searching for it here. So, try on9.
    credit to : www.acne.org



      59 comments:

      hazel darwisya said...

      Sy pakai differin gel.. packaging lebih kurang mcm bp tu. ingat sama dah td..haha. grace ginseng whitening cream tu nak cari katne ea? facial wash sy pakai eucerin.. cetaphil rasa mcm x berkesan la... mcm xbasuh muka.. huhu -_-'

      syamimi said...

      differin dlu sy pnah pkai. tp x sesuai utk kulit sy. sy xpnah try lgi gne differin mcm sy gne BN ni.
      takut x menjadi. sbb ingredient dia lain.

      sy gne cetaphil sbb dh gne bn tu kulit jdi super sensitif n sgt2 kering. pkai facewash lain t buat sakit kulit. sbb x gentle mcm cetaphil. hahahahahaha

      grace tu sy x jmpe lg kdai lain ade jual slain kat kdai yg sy beli skang ni, as in kat bandaraya melaka.

      but if u need it, i can help u. i've left my contact number, so u can contact me if u want to purchase that grace cream.
      ok. thanks for your response (^_^)

      Anonymous said...

      saya rasa,pakai bedak boleh,bedak powder/talcum la.sbb bedak kompak akan buat muka lagi jadi oily...

      syamimi said...

      not really necessary actually.
      mcamni, bile pkai BN tu, muka akan kering. bedak compac akan buat liang roma tersumbat. bedak talkum bleh buat muka jdi hitam, atau burn.
      i dunno why exactly, but it happened.

      sy try pkai talkum, that's what happened. sy berkata mengikut pengalaman.

      tp oleh sbb setiap kulit manusia lain2, so try la.
      sy cuma tak menggalakkannya.

      ok, thank for your response. (^_^)

      Anna Syue Fashion House said...

      wah mimi !!!!

      sangat chantek now!
      ok, bukan nak cakap dulu tak cantek :( but now lagi lagi chantek !! =))

      syamimi said...

      hehehe.. thanks sis.
      ni yg nk share mcmane nk mengatasi masalah jerawat ni.

      dila said...

      wow berkesannya.boleh saya tanya mana nak dpt bp tu?ssh nak cr kt sini.

      syamimi said...

      dila, bp tu bleh cri kat mane2 dermatologist atau klinik kulit. ingat yg 2.5% sahaja.

      dila said...

      boleh x nak mintak tolong mimi crkan.dila cr almost everywhere xjmpe yg 2.5,only 5,10. pleaseee i can call u if u want

      syamimi said...

      yeah, sure. boleh. i'll be glad to help u. ok, dila text i dlu ok?

      Anonymous said...

      awak.bp tu mmg awak pkai mcm dlm vid tu ke?whole face?bkn kt tmpt berjerawat je?

      syamimi said...

      yep, whole face. sbb mmg jerawat meliputi muka sy.

      Anonymous said...

      Nak tnyer...lepas pkai cara camni, kesannyer nk dpt kulit cntik tu berapa bulan???? bleh share x..sy masalah jerawat selepas buat facial....ni contact no sy..0126208854..plzz

      Anonymous said...

      Waah! Berkesan nye! Im so impressed after looking at your before and after pics :D
      saya pun ade jerawat, makin rabak. I feel so damn insecure everytime i go out. I want to get all those stuffs but im from singapore and i dont know where to get it. Can u pls help me? :(
      -iffah

      syamimi said...

      iffah, havent you try ask any dermatology or skin clinic area singapore? I'm sure there r bp sold there. Try la tnye.

      Anonymous said...

      Hmm, okay i'll try asking. Anyway, since when u have acne? And what age are u now?

      syamimi said...

      I had acne since i was 19 now i'm 24.

      Anonymous said...

      nak tanye, biasa pakai moisturiser ape eh? yg sun block biore tu ok tak? bp tu ade tak jual kat farmasi.. muka tgh teruk sgt nie.. kalau boleh taknak jumpe doctor..nnt die bagi antibiotic..huhu

      syamimi said...

      i dlu pkai moisturizer organic aids.
      sun block biore? erm, xpnah try, so x arif psal ingredient dia. moisturizers or sunscreens that contain comedogenic oils, exfoliating cleansers that can irritate.
      u kne check dia pnye ingredient.
      sunblock try loreal. sbb kurang oily.
      jmpe doc mntak benzoyl peroxide.

      Anonymous said...

      mcm mane nk mintak u tolong belikan whitening cream tu ye?

      syamimi said...

      contact me. my phone no included below.

      shakinah said...

      Takde guna toner eh?

      Anonymous said...

      dkt mana nk beli krim pemutih grace?

      A Fairytale Reality said...

      Salam, nk tnye. Kat guardian ke watson ke tak dek ek Benzoyl Peroxide yg itu? :)

      Anonymous said...

      sis.. nak order krim grace tu boleh x?? cari tp xjumpa2 laa.. plis.. 0136744975..

      Anonymous said...

      sesiapa nak beli benzoyl peroxide 2.5% saya boleh membantu.. just email me at littlestkhalifah@yahoo.com..
      thanks to you i follow this regime and it does work! Tq soooo much ;-)

      Anonymous said...

      sy nk tau cmne nk dpt krim grace tu eak?area kl ktne leh dpt?-ayu

      Anonymous said...

      Acne scar hilang tak?

      syamimi said...

      grace dekat melaka je setahu I, kat bachang area kfc

      acne scar hnye hilang due time. kecuali buat surgery mmg hilang asap.

      setengah dia setengah kau said...

      Salam mimi...i folow ur blog sbb ada post psl the regiment ni...mmg sgt bgs...tp i apply mlm je sbb siang,asek bpeluh,so xssuai nk apply...mayb sbb tu lmbt cket kot muke ni nk elok...bile stop je,jerawat naek blek...rase cm nk ptus asa pn ada huhu stil boley mtk tlg oder grace cream tu ke? tq mimi...

      syamimi bistamam said...

      erm, dri u try gune grace. U better pakai caroline. yg ni super effective, trust me. text me on FB syamimi bistamam, I ksi u no phone org yg jual caroline paris.

      **pinkycoklet92** said...

      Salam. Nak tanya kat mana grace tu?? Bacang? Area kfc? Kedai yang mana eh. Thanks.... 0142728007

      Anonymous said...

      Salam, sunblock jenama loreal sesuai tak utk kulit berjerawat dengan berminyak? Saya tak pernah pakai sunblock sbb kulit saya berjerawat dan berminyak sangat. Saya takut kalau pakai sunblock jerawat akn tambah teruk. Umur saya baru 17 tahun, so saya takut kulit saya bertambah rosak. Akak pakai sunblock jenama apa masa kulit akak berjerawat? Harap boleh bantu. TQ

      Anonymous said...

      Salam akak. I am having my nightmare ever from this jerawats. yes.. i am losing my confidence :( btw nak tanya kat akak, for how long did this process takes? cos right now saya just pakai cetaphil je and no else. just cetaphil. baru je satu minggu.. huhu.

      Najwa said...

      Akak . I want that grace ginseng whitening cream . Sy dari prlis . Can I get ur contact number ?

      Najwa said...

      Akak . I want that grace ginseng whitening cream . Sy dari prlis . Can I get ur contact number ?

      Anonymous said...

      sis,,sy pun nk grace whitening cream 2..dri trgnu..boleh bgtau harge nye skali x???still student.. :),,tkut mahal sngat xmampu lgi..

      Ryu Zero said...

      Kalau pakai cetaphill dgn moisturizer saja boleh tak?

      Ryu Zero said...

      Kak mane boleh dapat 2.5% benzoyl peroxide

      Anonymous said...

      Sis..sy nk bp n grace whitening cream tu..brpa rm sis..sy cari contact no.sis xjumpa la pula..adessss

      Anonymous said...

      Facebook saya. Syamimi bistamam.. Pm ye

      syima shukri said...

      mimi..akak follow exactly macam mimi ajar ni. seriously it work!! suka sangat...... skrg tinggal parut ja. tak tw kat mana nal cr garace tu..huhuhu..

      Miss Nana said...

      Assalam! Sesiapa yg nk benzoyl, organic aid punye moisturizer dgn sunblock neutrogena spf 50, boleh contact sy k! bru je pakai sminggu. nk jual murah2 je sbb mak saya paksa g dermatologist. padahal ikut cara ni mmg elok byk dh pun huhu. so sape2 nak bgtau k. bagi no fon skali

      Miss Nana said...

      Assalam! Sesiapa yg nk benzoyl, organic aid punye moisturizer dgn sunblock neutrogena spf 50, boleh contact sy k! bru je pakai sminggu. nk jual murah2 je sbb mak saya paksa g dermatologist. padahal ikut cara ni mmg elok byk dh pun huhu. so sape2 nak bgtau k. bagi no fon skali

      ain sofea said...

      Sis. Merata saya cari benzoyl peroxide 2.5 %. Dari hospital, smpai laa ke watsen mahupo guardian. Ta jumpaa. Saya nak jugak 2.5% tu.. pliss help me.

      ain sofea said...

      Salam. Awak. Mcm mna ya awak dptkan benzoyl peroxide 2.5 % tu,? Saya merata cari. Dari hospital smpai la ke guardian n watson.cuma 5 % n 10 %. ..

      ain sofea said...

      Awk saya nak jugak benzoyl peroxide 2.5 % tu.

      syima shukri said...

      Wassalam. Sofea, sy pun tak jumpa 2.5% tu. So, sy guna ja 5% yg beli kat guardian tu. Tapi pakai nipis2 sgt. Beli yang kecik skali tu try dlu. Yang penting pakai nipis2 je. Pelembap pun nipis2

      Anonymous said...

      Benzoil peroxide blh tukar dengan dalacin t..saya pun ada jerawat dulu..teruk jugk..facewash pun saya pakai cetaphyll

      Anonymous said...

      hi babes

      info yg best,jerawat+kulit i 100% mcm u tp since Jan 2015(thanks to Google)i start pakai product Neutrogena liquid face wash + Neutrogena Oilfree combination skin moisturizer + dalacin t..Alhamdullilah jerawat dh xtimbul2,kcuali time period.. Yg tgl skg parut je.

      p/s mane nk dapat grace ginseng whitening cream

      Anonymous said...

      i want bp. 0136018806

      Anonymous said...

      Muka saya pon tgh teruk sekarang ni. Sebelum ni muka saya tak lah teruk mana kalau ada jerawat just 1,2 je. Cuma dulu kulit saya kusam so saya search google mcm mana nak scrub muka. Lepas search saya try scrub muka guna garam + minyak zaitun. Esoknya bgn tidur terus satu muka penuh jerawat. Menyesal gila! Esoknya sekolah semua tegur "muka kau kenapa?". Mak saya sendiri tegur. Sedih. Sekarang dlm proses nak hilangkan jerawat. Haritu pegi klinik dokter bagi benzoyl peroxide 5%. Hampir seminggu jugak guna. Sekarang ni muka saya kering. Mmg keringg! Rasa mcm muka kene tepek tgn plastik. Tegang. Tapi tak mengelupas. Saya guna cetaphil. Muka makin okey.. Still ada jerawat tapi tak seteruk dulu. Nak pergi sk ahad ni malunyaa 😞😞😞

      ves said...

      Masalah sy akrg nie adlah TAK BOLEH PAKAI APA2 KRIM ATAU BEDAK KAT MUKA SEBAB AKN JDI WHITEHEAD N BLACKHEAD.. Arghhh sedih, now dh stop pkai mcm2 krim xkira la sunblock ke, day cream ke, night cream ke, moisturizer water based ke.. Skrg nie just cuci pkai pncuci n lap kering2 je.. Now dh give up, lantak lah nk jdi ap pn sbb dh penat.. Dri abis SPM smpai la umur 23 jerawat xelok2, kulit muka pn dh mnggerutu mcm bontot ayam dh nie.. Arghhh mls dh nk pk !!

      ves said...

      Masalah sy akrg nie adlah TAK BOLEH PAKAI APA2 KRIM ATAU BEDAK KAT MUKA SEBAB AKN JDI WHITEHEAD N BLACKHEAD.. Arghhh sedih, now dh stop pkai mcm2 krim xkira la sunblock ke, day cream ke, night cream ke, moisturizer water based ke.. Skrg nie just cuci pkai pncuci n lap kering2 je.. Now dh give up, lantak lah nk jdi ap pn sbb dh penat.. Dri abis SPM smpai la umur 23 jerawat xelok2, kulit muka pn dh mnggerutu mcm bontot ayam dh nie.. Arghhh mls dh nk pk !!

      Shahira Azman said...

      Benzoyl peroxide bolwh tukar kepada Epiduo. I guna Epiduo dan Duac. If nak boleh contact saya 013-2668496

      Shahira Azman said...

      Benzoyl peroxide boleh tukar kepada Epiduo. I guna Epiduo dan Duac. If nak boleh contact saya 013-2668496

      Shahira Azman said...

      Benzoyl peroxide boleh tukar kepada Epiduo. I guna Epiduo dan Duac. If nak boleh contact saya 013-2668496

      Nura Sukor said...

      Saya pkai krim benzac tu smpai esok pagi. Bangun jr kt part jerwt ok jr tapi kt part pori2 jadi merh kt part pori yng kena krim tu je lh. Krim ni x leh pkai kt pori ke? Cm mna nk ilng kn merh ni? Saya kena stop kjp ke? Muka saya x truj just merh tu jr lh

      Siti Zulaiha said...

      Still boleh order bp? 0129830417