Recent Posts

Sunday, October 2, 2011

Have you ever adopted a pet?

yes, a cat. cute little cherry.

Ask me anything

Saturday, August 20, 2011

xtau...

sedih oh, tgok blog org, byk je crite2 yg ditulis.
bile tgok blog sndri kosong je. xde pun cite bru. update pun jarang selengtung.
dah cmne, xde idea weh nk berceloteh. celoteh psal xde mnde nk celoteh ade la.
cthnye mcm skang ni la. hahahaha
aku nak tulis yg aku jeles tgok gamba2 member2 ak date.
jeles...
gamba aku n boyfie tadepun.
kei, bile nk date? nak snap pic byk2?
 huhuhuhuhu~~~ jeles..

Thursday, May 12, 2011

formspring.me

tanye la wei.. aku ngidam nk menjawab soalan ni. http://formspring.me/mimieNyan

Tuesday, April 5, 2011

fix your skin. (my way)

Assalammualaikum w.b.t......
drpd tajuk yang sy mention di atas.
ye, blog ni khas untuk sesiapa yang ingin mencuba membaiki kulit korang dri masaalah jerawat.
ok, sy ad masaalah jerawat yg kronik sejak tahun 2007 dan alhamdullilah hujung bulan 10 thun 2010 sy berjaya menanganinya.
kepada yg mengenali sy, u guys definitely know what imma talking about.
It is important for you to read what I've wrote here!!
ramai tnye ape yg sy buat. doktor mane sy jmpe.
ok. Sebenarnye, sy jmpe sorang doktor, tp doktor ni hanya kasi ubat.
ikhlasnya sy katakan ubat yg diberi kalau cara pemakainya salah, takkan merubah ape2.
seriously. it won't.

Now, I will reveal my secret to you.
yeah of course if u want to follow my way,  u need to follow my step accurately.
Or it won't work!!!!

Untuk menghilangkan jerawat.
ape yang korang perlukan :
  1. 2.5% benzoyl peroxide. ( Bhan utama perlu ada. bagi yang xpernah dengar mende ni. meh sy terangkan. Tau ubat jerawat jenama OXY? ha.... yg tu la. Tp yg ad dipasaran 10% and 5%, terlalu tinggi, x bgus. Kite hanya perlukan 2.5% je. So, kat sni la kite kne pergi klinik kulit. Try tnye. x mhal RM38 je (harga dah naik since May 2012 :-( ). 
  2. Cetaphil Gentle facewash (guardian berlambak, not a problem. P/s: facewash ye, jgn beli yg utk oily skin ke, soap ke, or moisturizer ke ape. just facewash. gambar dibawah)
  3. moisturizer ( try yg less greasy.) cth seperti organic aid.
  4. SPF 50+ PA++ sunblock. ( PENTING!!!!! sebelum beli check dia pnye spf bpe. try loreal or neutrogena. yg ni agak mahal la. +-RM50)
OK?
untuk cara pemakaiannya. ini sy sertakan link untuk video. sila lihat dan ikut setiap step dan kuantiti yang digunakan. JANGAN SKIP!! IKUT SETIAP STEPS!!


  1. video untuk basuh muka menggunakan Cetaphil Klik sini 
  2. Video untuk menggunakan benzoyl peroxide Klik sini. ( seperti yg laki dlm vid ni ckp, jauhkan area mata dan bwh mulut)
  3. Video untuk memakai moisturizer Klik sini
  4. Pakai sunblock sbb Malaysia panas.
  5. JANGAN PAKAI BEDAK. please.
    • Untuk minggu pertama dan kedua. Muka akan sedikit perit dan super kering kerana penggunaan Benzoyl Peroxide. So, jangan lupe moisturizer.
    • Kalau kulit dah perit sila selangkan pemaikaian. jika hari ni pakai, esok jangan pakai. luse bru pkai plak.
    • Sila pakai pada waktu malam. waktu siang, pakai moisturizer dengan (bukan atau) sunblock. 
    • diingatkan jangan pakai bedak.
    • selepas 2 bulan, tengok perubahan, kalo dah baik. sila stop buat smua procedures ini.
    • Tapi, sunblock jgn stop pakai, sampai bila2.
    • dh hilang jerawat, tinggal parut jerawat pulak.
    • Sy syorkan krim pemutih ginseng GRACE. 

    WARNING!!!!
    This technique does not work with 10% BP, moisturizers or sunscreens that contain comedogenic oils, exfoliating cleansers that can irritate, or irritating shavers. For best results use the recommended products.


    Tu je yang sy boleh share untuk kali ni. 
    there are related photos below:

    Gambar untuk product yang patut ada.


    2.5% benzoyl peroxide

    Cetaphil Gentle Facewash



     
    Grace Ginseng whitening Cream




    Korang mesti nak tengok sejauh mane keberkesanan cara ni kan?
    Saya akan letakkan gambar sebelum dan selepas. Gambar ini bukan gambar orang lain. Tp diri saya sendiri.


    Sebelum menggunakan cara ini


     Selepas seminggu menggunakan cara ini


    SEKARANG!!




    So, stop being sad!!! 
    U also can do it!! 
    (^_^)
    Good Luck!!!

    p/s: Tiada pengelupasan berlaku ketika melakukan aksi ini. Jika berminat nak membeli  benzoyl peroxide dan grace tu, silalah hubungi sy. (^_^)


    I apologise to all the readers, I cannot help u about benzyl peroxide anymore. I just moved out to another place, and i'm still searching for it here. So, try on9.
    credit to : www.acne.org